امضای تفاهم‌نامه تأسیس «اندیشگاه حکمرانی توسعه دریامحور»


کد خبر: 6069
امضای تفاهم‌نامه تأسیس «اندیشگاه حکمرانی توسعه دریامحور»
تفاهم‌نامه‌ تأسیس «اندیشگاه حکمرانی توسعه دریامحور» با حضور امیر دریادار ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش و دکتر مجیدی رئیس پژوهشکده تحقیقات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام به امضا رسید.

به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی مجمع تشخیص مصلحت نظام، در راستای تحقق سیاستهای کلی توسعه دریامحور ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری  (مدظلهالعالی)، تفاهمنامهای به منظور تأسیس «اندیشگاه حکمرانی توسعه دریامحور» با همکاری نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران و پژوهشکده تحقیقات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام ظهر امروز 29 اردیبهشت 1404 امضا شد.

این اندیشگاه با رویکردی فرابخشی، تخصصمحور و آیندهنگر، به عنوان بستر مناسبی برای تلفیق دانش، تجربه، قدرت میدانی و ظرفیتهای راهبردی در زمینه توسعه سواحل و بهرهبرداری بهینه از دریاها فعالیت خواهد کرد. هدف این نهاد، ارتقاء جایگاه ژئوپلیتیکی جمهوری اسلامی ایران و پیشبرد حکمرانی علمی و دادهمحور در حوزه دریا است.

چشمانداز همکاری این اندیشگاه، تمرکز بر پایش، ارزیابی و رصد تخصصی در اجرای الزامات سیاستهای ابلاغشده از سوی مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) به ویژه در حوزههای تخصصی است.

محورهای همکاری شامل همافزایی نهادی در بهرهگیری از ظرفیتهای علمی، توسعه همکاریهای علمی در حوزه سیاستگذاری کلان، طراحی و اجرای نشستهای تخصصی و کارگاههای آموزشی، بهکارگیری مشترک از دستاوردهای فناورانه، شناسایی و بهرهمندی از نخبگان و اطلاعرسانی در برنامههای مرتبط با حکمرانی دریامحور میشود.

تشکیل این اندیشگاه میتواند به عنوان الگویی عملیاتی از همافزایی نیروهای مسلح و نهادهای سیاستپژوه در مسیر تحقق حکمرانی هوشمند و دانشبنیان دریایی ایفای نقش کند و زمینهساز تعریف سیاستهای پایدار در توسعه سواحل و بهرهبرداری بلندمدت از ظرفیتهای دریایی کشور باشد.

پژوهشکده تحقیقات راهبردی حلقه ی وصل مجامع نخبگانی با مجمع تشخیص 

 در ابتدای این مراسم دکتر مجیدی رئیس پژوهشکده تحقیقات راهبردی مجمع با ابراز خرسندی از امضای این تفاهمنامه در دومین سالگرد ماموریت تاریخی ناوگروه 86 ، گفت: ما با وجه راهبردی نیروی دریایی عظیم جمهوری اسلامی که در بیان رهبر فرزانه انقلاب به وجه حیاتی و تعیین کنندگی نیروی دریایی تعبیر فرموده اند، آشنا هستیم.

وی ادامه داد: بنابر دیدگاه های موجود در حوزه های آکادمیک و دانشگاهی، دنیا، توسعه را از دریا آغاز میکند و ما امیدواریم  با نگاهی که در سطوح عالی نظام هست، این رویکرد جدید را در همه سطوح و حوزه ها شاهد باشیم.

 دکتر مجیدی در بیان فلسفه وجودی این تفاهمنامه افزود: این تفاهمنامه که البته اهتمام خود نیروی دریایی در آن مشهود است، بنابر یک وظیفه ذاتی که در ابلاغیه مقام معظم رهبری برای ما تعریف شده است، ارتباط با مجامع نخبگانی، علمی و پژوهشی کشور است و صرفاً به ظرفیتهای موجود مجمع که اعضای آن هیات عالی مستشاری رهبری هستند، بسنده نشده است.

رئیس پژوهشکده تحقیقات راهبردی مجمع  گفت: ما در این دوره تلاش کردیم که حلقه ی وصلی بین مجامع نخبگانی اعم از لشکری و کشوری با ظرفیت های مختلف مجمع باشیم و خوشبختانه از ساعات اولیه ابلاغ این سیاست کلی، مجموعه ی ستاد کل نیروهای مسلح و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نسبت به این موضوع اهتمام خاص داشته اند . بنابراین یکی از اهداف امضای این تفاهمنامه، انجام این حوزه ماموریتی است.

دکتر مجیدی با اشاره به پیشینه شکل گیری سیاست های کلی نظام گفت: از سال 1366 که مجمع تشخیص مصلحت نظام با حکم امام راحل، رسماً شکل گرفت، اولین بسته سیاستی به خط مبارک امام برای بازسازی پس از جنگ ابلاغ شد و تا به امروز بیش از 40 بسته سیاستی ابلاغ شده که حدوداً پنج یا شش مورد آنها( به اعتبار برنامه های توسعه ملی)، ادواری است و 37 بسته سیاستی ،دایمی هستند که در دوره ی جدید، بازنگری و تنقیح آنها در دستور کار است.

 وی ادامه داد: خوشبختانه در مدت کمی که از ابلاغ سیاست های کلی توسعه دریا محور میگذرد،تلاش کرده ایم که از تجارب زیستی سایر بسته های سیاستی استفاده کنیم و با یک رویکرد آسیب شناسانه و به منظور عدم تکرار نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت و بهره گیری از فرصتها و برداشتن موانع و تبدیل چالش ها به فرصت  استفاده کنیم  و بر این اساس ارتباط خود را با مجامع دانشگاهی و پژوهشی گسترده کرده ایم و به این جمع بندی رسیدیم که یک اندیشگاهی در قالب یک هیات اندیشه ورزانه شکل بگیرد تا بتواند حلقه وصل بین نیروی دریای،مجمع تشخیص و مراکز علمی باشد تا  برخی از این ماموریت ها را با ظرفیت نخبگانی پیگیری و محقق نمود.

 وی با تاکید بر اینکه متن سیاست کلی جامع الاطراف است و نیاز به افزودن مطلب اضافه ای نیست،گفت: در مقدمه سیاست های ابلاغی، بر وجود دریاها و خصوصا دریای آزاد و اقیانوسها به عنوان مواهب الهی و ذخایر سرشاری برای زمینه سازی رشد علم و فناوری (که در دهمین سالگرد ابلاغ سیاست های کلی علم و فناوری هستیم)، افزایش کار و ثروت (که مبنای برنامه هفتم پیشرفت ملی است )، تامین نیاز های حیاتی و تولید اقتدار و طبیعتاً رویکرد تمدن سازی در این حوزه اشاره شده است.

وی با اشاره به بند اول این سیاست ها و تاکید مقام معظم رهبری بر تقسیم کار ملی، گفت: وظیفه ی ما ایجاد پشتوانه علمی، آموزشی و پژوهشی برای توسعه دریا محور و زیستبوم نواوری و فناوری دریایی است و  طبیعتا اگر این تقسیم کار ملی اتفاق بیافتد یک گام اساسی که در واقع شرط لازم و ضروری توفیق این بسته سیاستی است  به سمت هم افزارایی برداشته می شود.

وی ابراز امیدواری کرد که با جدیت و اهتمام بتوان اولین همایش بین المللی توسعه دریا محور را در سالگرد ابلاغ این سیاست ها و یا در سالروز نیروی دریایی برگزار کرد.

انجام یک اقدام جدی در حوزه توسعه دریایی ، بعد از گذشت 5 دهه، ضروری بود

در ادامه، فرمانده نیروی دریایی ارتش نیز با تقدیر از اهتمام مجمع تشخیص مصلحت نظام در پیشبرد ابلاغیه مقام معظم رهبری در قالب سیاست های کلی توسعه دریامحور بر ضرورت انجام یک اقدام جدی در این حوزه ، بعد از گذشت 5 دهه، تاکید کرد و گفت: باید یک کار ویژه ای در حوزه توسعه دریامحور با نگاه به سواحل مکران صورت می گرفت و مجمع تشخیص بر حسب ماموریت  بر اجرای آن نظارت می کرد.

وی به مجموعه اقدامات زیرساختی  انجام گرفته در نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران از جمله برنامه توسعه ساخت شناورها، اشاره و تاکید کرد: باید از ظرفیت های ژئوپولیتیکی خود نهایت بهره برداری را بعمل آوریم و امیدواریم که این اندیشگاه به این حرکت سرعت ببخشد و عقب ماندگی های گذشته را جبران نماید.

امیر دریادار شهرام ایرانی به ارائه گزارش های نیروی دریایی به مجمع تشخیص مصلحت نظام اشاره کرد و گفت: واکنشاعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام به این گزارش مثبت و خوشبختانه مورد تحسین واقع شد به گونه ای که برخی از اعضا ابراز کردند که ۴۰ سال دیر ارائه کرده ایم و  تاکید شد که کاش سیاستهای کشاورزی را هم به سمت دریا سوق میدادیم و این گفتمان ها مرتباً در ذهن من مرور می شد که چگونه منتج به نتیجه شود.

فرمانده نیروی دریایی ارتش همچنین بر لزوم مطالبهگری و انجام اقدامات جدی در سواحل مکران تأکید کرد و یادآور شد که در دیدار با مقام معظم رهبری، برنامهها و طرحهای توسعه دریا محور ارائه شده است.

فرمانده نیروی دریایی ارتش، با اشاره به اشراف مقام معظم رهبری به مسائل مربوط به توسعه دریا محور، بر لزوم تحرک و تلاش بیشتر در راستای توسعه دریا محور تأکید کرد.

وی با اشاره به جلسات منظم رئیسجمهور در حوزه توسعه دریایی گفت: آقای پزشکیان هر دو هفته جلسهای برگزار میکند و ما نیز در این جلسات حضور داریم تا بتوانیم نظرات و پیشنهادات خود را ارائه دهیم. وی تاکید کرد که دولت و نیروی دریایی برای تحقق برنامههای توسعه دریا محور باید اهتمام داشته باشند.

فرمانده نیروی دریایی ارتش در ادامه، آمادگی کامل نیروی دریایی را برای برگزاری همایشهای مرتبط با سیاستهای توسعه دریا محور اعلام کرد و پیشنهاد داد که این همایش در سالگرد ابلاغ سیاستها برگزار شود. وی همچنین بر لزوم دعوت از سخنرانان بینالمللی برای افزایش کیفیت این همایش تأکید کرد.

دریادار ایرانی با اشاره به ظرفیتهای موجود در صنعت کشتیسازی کشور، خواستار همکاری و مشارکت بیشتر با کشورهای دیگر، برای توسعه این صنعت شد و گفت: ما باید از ظرفیتهای داخلی استفاده کنیم و از دریا به ساحل نگاه کنیم تا توسعه واقعی محقق شود.

امیر دریادار ایرانی ابراز امیدواری کرد که اتفاقات ارزشمندی برای کشور و نیروی دریایی رخ دهد و تأکید کرد که در حوزه دریایی، نیاز به دانش و آگاهی بیشتری وجود دارد و باید از انتشار اطلاعات نادرست جلوگیری شود.

 در پایان این مراسم و پس از امضای تفاهم نامه همکاری، حکم ریاست اندیشکده حمکرانی توسعه دریامحور از سوی امیر دریادار ایرانی به دکتر مجیدی رئیس پژوهشکده تحقیقات راهبردی مجمع اهدا شد و در ادامه نیز اعضای شورای سیاستگذاری این اندیشکده با صدور احکامی معرفی شدند.

 گزارش تصویری 

 


گزارش خطا
ارسال نظر