تحلیل راهبردی وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور در آستانه برنامه هفتم


کد خبر: 5732

تحلیل راهبردی وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور در آستانه برنامه هفتم

 

نویسنده

مرکز پژوهش‌های مجلس

 

فصلنامه سیاست کلان؛ ویژه برنامه هفتم

سال دهم، شماره دهم، پاییز 1401، صص 95-79

 

چکیده

  علی‌رغم سابقه طولانی برنامه‌ریزی توسعه در کشور و اختصاص اعتبارات گسترده و البته وقوع شوک‌های خارجی متعدد، قوانین برنامه نتوانسته‌‌اند زمینه‌ساز تحقق سیاست‌های کلی نظام شوند. حال که در آستانه تدوین برنامه هفتم قرار داریم، كوشش براي بهبود هرچه بيشتر فرایند برنامه‌ريزي و توسعه امری بسیار ضروری خواهد بود.

مرکز پژوهش‌ها تلاش نموده، تحلیل راهبردی خود را از محیط داخلی و بیرونی کشور در افق برنامه هفتم برای تنظیم برنامه با رویکرد «ماموریت‌گرای چندبعدی» ارائه نماید. در این رویکرد، مبتنی بر یک روایت واحد از فضای راهبردی حاکم بر محیط کشور، چند موضوع و ضرورت اصلی کشور در افق پنج‌ساله به‌عنوان اهداف راهبردی و کلان تحول در برنامه تعریف شده و سپس ذیل هر کدام، مجموعه‌ای از ماموریت‌ها و راهبردهای مشخص، تبیین می‌شوند. هرکدام از ماموریت‌ها نیز در قالب مجموعه‌ای از راهبردهای اصلاحی که به‌نوعی تبیین‌کننده دوراهی‌های سیاست‌گذاری کلان کشور است، توضیح داده شده است.

در پیشنهاد مرکز، روایت محوری (دال مرکزی) برنامه عبارت است از «پیشرفت درون‌زا همراه با برون‌گرایی اقتصاد (مقاوم شدن اقتصاد ملی)» که به منظور تحقق آن، چهار هدف راهبردی کلان شامل «جهش اقتصادی از طریق توسعه سرمایه‌گذاری»، «کاهش مستمر تورم»، «ارتقای حکمرانی و توانمندسازی نهاد دولت» و «تقویت جامعه» باید در قالب مجموعه‌ای از ماموریت‌های مشخص توسط نهاد برنامه‌ریز کشور پیگیری گردند.

 

کلیدواژگان

برنامه هفتم، وضعیت اقتصادی، وضعیت اجتماعی، پیشرفت درون‌زا

 

 

دریافت pdf

 

 


گزارش خطا
ارسال نظر